Triggerpoint therapie in Utrecht; de aanpak van Praktijk Griftpark

Triggerpoint therapie in Utrecht; de aanpak van Praktijk Griftpark

Heb je chronische pijnklachten, regelmatig terugkerende hoofdpijn, pijn in nek schouders of tintelingen in de vingers? Grote kans dat je triggerpoints hebt in de betrokken spieren.

Triggerpoint therapie bij fysiotherapie praktijk Griftpark in Utrecht kan je klachten vaak al op korte termijn verlichten. Triggerpointbehandeling kan onderdeel uitmaken van fysiotherapie, of als een op zichzelf staande therapie gegeven worden.

Wat is een triggerpoint?

Wanneer je zegt dat je “spierknopen” hebt, dan heb je het over triggerpoints. Een triggerpoint is een lokale verkramping in een spier (niet een totale verkramping zoals in een zweepslag) en is voelbaar als een harde pijnlijke plek.

Pijn is vaak aanwezig wanneer spieren met triggerpoints aanspannen. Triggerpoints zijn gebieden met een verhoogde energie consumptie en verlaagde zuurstof voorraad als gevolg van slechte circulatie. Hierdoor kunnen triggerpoints  vermoeidheid in de spieren verhogen.  De rustlengte van de spier vermindert omdat de spier in een verkorte positie gehouden wordt. Dus triggerpoints kunnen je dagelijks bewegen of  sportprestaties sterk belemmeren, door pijn, een snellere vermoeidheid en een verminderde bewegingsvrijheid rondom je gewrichten.

triggerpoints tussen de schouderbladen kunnen nek en schouderklachten veroorzaken

Een triggerpoint kan behalve op de plek zelf, ook pijn op andere plaatsen in het lichaam veroorzaken. Zo kan spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door triggerpoints in spieren in de nek en rugpijn door triggerpoints in de bilspieren. Ze zijn vaak de bron van pijn in gewrichten, zoals schouder, pols, heup, knie en enkel, die regelmatig wordt aangezien voor arthritis, tendinitis, bursitis, of letsel aan de gewrichtsbanden. Ook kunnen ze de hoofdoorzaak van RSI klachten zijn.

Wat is de oorzaak van triggerpoints?

Het simpele antwoord is stress, in de vorm van fysieke stress op de spier, t.g.v. verstoorde bewegingspatronen, verminderde circulatie, overbelasting of verkeerde voeding.

De aanpak van Praktijk Griftpark

Shiatsu massage technieken

Wanneer onrust en stress in het lichaam overheersen is het belangrijk dat er eerst rust komt. Rust in je lichaam is een absolute voorwaarde voor een snel herstel. Shiatsu is een doeltreffende manier om heel je systeem in een rust toestand te brengen.

Triggerpointmassage

Vervolgens is Triggerpointmassage een zeer effectieve behandelmethode om de triggerpoints aan te pakken. Triggerpoint massage is een milde lokale massage van de triggerpoints. Hierdoor verbetert de circulatie in het triggerpoint, kan melkzuur worden afgevoerd en wordt de lokale verkramping opgeheven. Bij veel lichamelijke pijnklachten vormt triggerpoint massage een geïntegreerd onderdeel in mijn fysiotherapie behandeling. Met hulpmiddelen, zoals een massage balletje, leer ik je hoe je triggerpoints eenvoudig maar zeer doeltreffend zelf kunt behandelen.

Bewust beter bewegen

Met oefeningen uit de Mobilizing Awareness® methode kunnen verstoorde bewegingspatronen worden hersteld en leer je opnieuw ontspannen en pijnvrij te bewegen.

Voedingadviezen

Zo nodig kan er een advies  worden gegeven t.a.v. je voedingspatroon.

Voor een afspraak kun je contact op nemen.